Kukbuk
Kukbuk
kompot z suszonych śliwek właściwości lekki kompot z suszonych śliwek dla niemowlaka

Lekki kompot z suszonych śliwek

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
suszona śliwka
200 g
woda
700 ml
cukier
50 g (opcjonalnie)
sok z cytryny
3 łyżki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Suszone śliwki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka. Owoce zalewamy wodą. Zagotowujemy.

krok 2

Gdy kompot zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień. Ewentualnie dodajemy cukier. Wlewamy sok z cytryny i podgrzewamy przez 5-7 minut.

krok 3

Kompot odcedzamy i przelewamy do wyparzonych butelek. Zakręcamy.

krok 4

Na dnie garnka z grubym dnem rozkładamy gazę. Wlewamy do niego wodę i wstawiamy butelki. Woda powinna sięgać do ¾ ich wysokości. Zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i pasteryzujemy kompot przez 8 minut.

krok 5

Butelki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce. Przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kompot przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Będzie dobry do spożycia już po 2-3 dniach.

TIP:

Z odsączonych śliwek można przygotować szybką konfiturę śliwkową.

TIP 2:

Z podanej ilości składników przygotujecie 2 butelki o pojemności 0,4 l.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk