Kukbuk
Kukbuk
kompot z suszonych śliwek przepis kompot z suszonych śliwek właściwości

Lekki kompot z suszonych śliwek na zimę

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
suszona śliwka
500 g
wrzątek
do zalania
cukier
200 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

kork 1

Suszone śliwki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do słoików tak, by zajmowały połowę ich objętości. Zalewamy je do pełna wrzącą wodą i odstawiamy na 10 minut.

krok 2

Odsączamy wodę ze śliwek i przelewamy ją do garnka. Dodajemy cukier i zagotowujemy, by uzyskać syrop. Gorącym płynem zalewamy śliwki w słoikach tak, by od góry pozostało 1½ centymetra wolnej przestrzeni. Szybko zakręcamy.

kork 3

Na dnie garnka z grubym dnem rozkładamy gazę. Wlewamy do niego wodę i wstawiamy słoiki. Woda powinna sięgać do ¾ ich wysokości. Zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i pasteryzujemy kompot przez 5 minut.

kork 4

Słoiki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kompot przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Będzie dobry do spożycia już po 2-3 dniach.

TIP:

Kompot z suszonych śliwek można przed podaniem podgrzać z dodatkiem goździków i czerwonego wina. Stosunek kompotu do wina to mniej więcej 5:1. W smaku napój będzie przypominał grzane wino, ale będzie delikatniejszy.

TIP 2:

Z podanych składników przygotujecie 2 słoiki o pojemności 0,7 l

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk