Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Rafał Kwiczor
krok 1
Suszone śliwki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka. Owoce zalewamy wodą. Zagotowujemy.
krok 2
Gdy kompot zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień. Ewentualnie dodajemy cukier. Wlewamy sok z cytryny i podgrzewamy przez 5-7 minut.
krok 3
Kompot odcedzamy i przelewamy do wyparzonych butelek. Zakręcamy.
krok 4
Na dnie garnka z grubym dnem rozkładamy gazę. Wlewamy do niego wodę i wstawiamy butelki. Woda powinna sięgać do ¾ ich wysokości. Zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i pasteryzujemy kompot przez 8 minut.
krok 5
Butelki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce. Przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kompot przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Będzie dobry do spożycia już po 2-3 dniach.
TIP:
Z odsączonych śliwek można przygotować szybką konfiturę śliwkową.
TIP 2:
Z podanej ilości składników przygotujecie 2 butelki o pojemności 0,4 l.