Krokiety z pieczonym porem i kozim serem z sosem żurawinowym
czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
- Ciasto:
- mąka pszenna
- 200 g
- jajko „zerówka”
- 3 sztuki
- mleko
- 280 ml
- woda gazowana
- 180 ml
- sól
- 5 g
- cukier
- 10 g
- olej
- 100 ml + 20 ml do smażenia
- Farsz:
- por
- 4 sztuki
- czosnek
- 2-3 ząbki
- szalotka
- 2-3 sztuki
- oliwa
- 15 g
- wytrawne białe wino
- 50 ml
- masło
- 25 g
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- kozi ser twarogowy
- 250 g
- Sos:
- cukier
- 100 g
- wytrawne czerwone wino
- 45 ml
- żurawina świeża lub mrożona
- 100 g
- Dodatki:
- mąka pszenna
- 100 g
- jajko „zerówka”
- 4 sztuki
- bułka tarta
- 200 g
- kwaśna śmietana
- 80 g
- sałata
- 1 sztuka
- kiełki słonecznika
- 100 g