Kukbuk
Kukbuk
Krewetki w chili na owocowej salsie (fot. Maciej Niemojewski)

Krewetki w chili na owocowej salsie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania krewetek
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Marynowane krewetki:
czosnek
1 ząbek
papryczka chili
1 sztuka
starty imbir
1 łyżeczka
sok z cytryny
40 ml
oliwa
1 łyżka
sól
½ łyżeczki
świeża kolendra
garść
krewetki gotowane
250 g
masło
1 łyżka
Salsa:
melon miodowy
200 g
arbuz
150 g
ogórek
1 sztuka
papryczka pepperoni
½ sztuki
czosnek
1 ząbek
limonka
1 sztuka
listki mięty
garść
brązowy cukier
½ łyżeczki
ocet ryżowy
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Czosnek przeciskamy przez praskę, a papryczkę drobno kroimy. W miseczce łączymy czosnek, papryczkę, imbir, sok z cytryny, oliwę i sól. Mieszamy wszystkie składniki i tak przygotowaną marynatą zalewamy krewetki, które wcześniej dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

krok 2

Melona, arbuza i ogórka kroimy w bardzo drobną kostkę. Papryczkę pozbawiamy pestek i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, a z limonki wyciskamy sok. Wszystkie składniki salsy łączymy w misce, delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

krok 3

Zamarynowane krewetki przesmażamy na patelni z rozgrzanym masłem – mniej więcej 30 sekund z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Podajemy jeszcze ciepłe z owocowo-warzywną salsą.

Więcej przepisów z owocami morza:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk