Kukbuk
Kukbuk
Szybki posiłek z bobem na letni obiad z sezonowymi warzywami

Krewetki tandori z raitą i bobem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
surowe krewetki
24 sztuki
sól
do smaku
starty imbir
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
przyprawa tandoori
1 łyżka
jogurt naturalny
400 ml
ogórek
1⁄2 sztuki
kolendra
1 pęczek
olej
do smażenia
masło klarowane
100 g
czarnuszka
1 łyżka
chili w proszku
1⁄2 łyżeczki
ugotowany i obrany bób
100 g

Zdjęcie: dinnershow.studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

krok 1

Krewetki delikatnie solimy. W misce łączymy imbir, posiekany czosnek i przyprawę tandoori. Wkładamy krewetki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.

W tym czasie przygotowujemy raitę: łączymy w misce jogurt, starty na tarce ogórek
i posiekaną kolendrę.

krok 2

Krewetki smażymy na mocno rozgrzanym oleju. W rondelku rozpuszczamy masło klarowane. Wsypujemy czarnuszkę i chili, smażymy przez chwilę. Na talerz nakładamy raitę, krewetki i bób. Danie polewamy aromatycznym masłem.

Więcej przepisów z bobem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk