Kukbuk
Kukbuk

Kremowy żurek z jajkiem i kwaśną śmietaną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
cebula
2 sztuki
ziemniaki
300 g
masło ekstra Łaciate
1 łyżka
bulion
1½ l
wędzony boczek
300 g
biała kiełbasa surowa
500 g
zakwas na żur
400-500 ml
sól i pieprz
do smaku
suszony majeranek
1 łyżeczka
śmietana Łaciata 18%
250 g
Do podania:
jajko ugotowane na twardo
1 sztuka
śmietana Łaciata 18%

Zdjęcie i przepis: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

krok 1

Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W wysokim garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia. Następnie dodajemy ziemniaki i smażymy około minuty. Dodajemy bulion i boczek – gotujemy na małym ogniu 15-20 minut. Dorzucamy kiełbasę, gotujemy jeszcze 15-20 minut. Dodajemy zakwas, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy około 10 minut.

krok 2

Wyjmujemy boczek i kiełbasę. Dodajemy śmietanę i blendujemy.

Kremową zupę podajemy z ½ jajka ugotowanego na twardo, kawałkami białej kiełbasy i łyżką kwaśnej śmietany.

Artykuł powstał we współpracy z marką Mlekpol.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk