Krem z ziemniaków z oliwą truflową i bekonem
- krem:
- oliwa
- 1 łyżka
- cebula
- 1 sztuka
- marchew
- 2 sztuki
- korzeń selera
- 1 sztuka
- ziemniak
- 3 sztuki
- bulion
- 2 szklanki
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- dodatkowo:
- bekon
- 3 plastry
- oliwa truflowa
- natka pietruszki
Przepis: Marta Greber
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Magdalena Olszewska
Ceramiczna misa: Barbara Turkiewicz
krok 1
Oliwę podgrzewamy w garnku do zupy na średnim ogniu. Na tłuszcz wrzucamy poszatkowaną cebulę, marchewkę i selera. Mieszamy przez mniej więcej 2 minuty, po czym dorzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Dodajemy sól, pieprz czarny i pieprz cayenne. Smażymy przez kolejnych 5 minut.
krok 2
Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
krok 3
Za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka aż do uzyskania kremu.
krok 4
Pokrojone plasterki bekonu podsmażamy na patelni, po czym przekładamy na papier, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zupę podajemy z bekonem, łyżeczką oliwy truflowej oraz odrobiną natki pietruszki do smaku.
Ugotowanych ziemniaków lepiej za długo nie miksować blenderem, bo uwolni się z nich nadmiar skrobi, a zupa stanie się nieprzyjemnie kleista.
Przeczytaj także:
- Kultura i wiedza
Ziemniak ziemniakowi nierówny
Zbyt luźne kopytka? Rozsypujące się ziemniaki? Niechrupiące placki? Najczęstszą przyczyną tych niepowodzeń nie jest brak umiejętności, ale wybór nieodpowiedniej odmiany ziemniaków.
- Ludzie i inspiracje
37 pomysłów na ziemniaki
Smakują nie tylko dobrze w parze ze schabowym. Oto przepisy na ziemniaki z różnych stron świata.
- Zdrowie i rozsądek
Ziemniaki: jeść czy nie?
Są bogate w potas, witaminę C, fosfor, wapń i magnez, niektórym jednak mogą zaszkodzić.
- Kultura i wiedza
Ziemniak ziemniakowi nierówny
Zbyt luźne kopytka? Rozsypujące się ziemniaki? Niechrupiące placki? Najczęstszą przyczyną tych niepowodzeń nie jest brak umiejętności, ale wybór nieodpowiedniej odmiany ziemniaków.
- Ludzie i inspiracje
37 pomysłów na ziemniaki
Smakują nie tylko dobrze w parze ze schabowym. Oto przepisy na ziemniaki z różnych stron świata.
- Zdrowie i rozsądek
Ziemniaki: jeść czy nie?
Są bogate w potas, witaminę C, fosfor, wapń i magnez, niektórym jednak mogą zaszkodzić.