Kukbuk
Kukbuk

Krem z ziemniaków z oliwą truflową i bekonem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
krem:
oliwa
1 łyżka
cebula
1 sztuka
marchew
2 sztuki
korzeń selera
1 sztuka
ziemniak
3 sztuki
bulion
2 szklanki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
dodatkowo:
bekon
3 plastry
oliwa truflowa
natka pietruszki

Przepis: Marta Greber


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska


Ceramiczna misa: Barbara Turkiewicz

krok 1

Oliwę podgrzewamy w garnku do zupy na średnim ogniu. Na tłuszcz wrzucamy poszatkowaną cebulę, marchewkę i selera. Mieszamy przez mniej więcej 2 minuty, po czym dorzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Dodajemy sól, pieprz czarny i pieprz cayenne. Smażymy przez kolejnych 5 minut.

krok 2

Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut, aż ziemniaki zmiękną.

krok 3

Za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka aż do uzyskania kremu.

krok 4

Pokrojone plasterki bekonu podsmażamy na patelni, po czym przekładamy na papier, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zupę podajemy z bekonem, łyżeczką oliwy truflowej oraz odrobiną natki pietruszki do smaku.

Ugotowanych ziemniaków lepiej za długo nie miksować blenderem, bo uwolni się z nich nadmiar skrobi, a zupa stanie się nieprzyjemnie kleista.

Przeczytaj także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk