Oliwę podgrzewamy w garnku do zupy na średnim ogniu. Na tłuszcz wrzucamy poszatkowaną cebulę, marchewkę i selera. Mieszamy przez mniej więcej 2 minuty, po czym dorzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Dodajemy sól, pieprz czarny i pieprz cayenne. Smażymy przez kolejnych 5 minut.
krok 2
Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
krok 3
Za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka aż do uzyskania kremu.
krok 4
Pokrojone plasterki bekonu podsmażamy na patelni, po czym przekładamy na papier, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zupę podajemy z bekonem, łyżeczką oliwy truflowej oraz odrobiną natki pietruszki do smaku.
Ugotowanych ziemniaków lepiej za długo nie miksować blenderem, bo uwolni się z nich nadmiar skrobi, a zupa stanie się nieprzyjemnie kleista.