Kukbuk
Kukbuk
Porchetta nadziewana wątróbką i wiśniami

Porchetta nadziewana wątróbką i wiśniami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 6 godzin
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
szalotka
3 sztuki
czosnek
3 ząbki
oliwa
do smażenia
tymianek
3 gałązki
rozmaryn
4 gałązki
wiśnie
200 g
wytrawny cydr
250 ml
kurze wątróbki
400 g
orzechy włoskie
100 g
bułka tarta
50 g
mielony cynamon
do smaku
mielony kumin
do smaku
chili
do smaku
boczek wieprzowy ze skórą
2-3 kg
sól i pieprz
do smaku
warzywa korzeniowe (marchew, seler, pietruszka)
1 kg

Przepis i przygotowanie: Michał Toczyłowski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Szalotki i czosnek siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy drobno pokrojony tymianek, rozmaryn i wiśnie. Podsmażamy chwilę na mocnym ogniu i zalewamy połową cydru. Czekamy, aż połowa płynu odparuje, zdejmujemy z ognia. Wiśnie mieszamy z posiekaną wątróbką, orzechami i bułką tartą. Doprawiamy cynamonem, kuminem i chili.

krok 2

Boczek nacinamy od strony skóry według uznania: w paski lub w kratkę. Nacieramy mięso z obu stron dużą ilością soli i pieprzu. Rozkładamy przygotowany farsz równo na mięsie. Zawijamy boczek możliwie ściśle i przewiązujemy sznurkiem. Część nadzienia będzie wypadać po bokach, lepiej więc zawinąć je do środka.

krok 3

Na dnie garnka układamy pokrojone na kawałki warzywa korzeniowe, na nich kładziemy porchettę. Wlewamy resztę cydru i wodę – tyle, by przykryła warzywa. Przykrywamy garnek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 5 godzin. Na ostatnie 20 minut zwiększamy temperaturę do 220 stopni i zdejmujemy przykrycie, by boczek się zarumienił. Mięso możemy jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco, z warzywami albo z chlebem lub focaccią. 

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk