Kukbuk
Kukbuk
Krem z dyni z czipsami z chorizo (fot. Maciek Niemojewski)

Krem z dyni z czipsami z chorizo

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
cebula
1 sztuka
oliwa
2 łyżki
czosnek
1 ząbek
marchew
1 sztuka
ziemniak
1 sztuka
dynia hokkaido
1/2 sztuki
por
1/3 białej części
papryczka chili
1 sztuka
woda
1 i 1/2 l
kremowy serek
100 g
curry
1/2 łyżeczki
sól
do smaku
do podania:
kiełbasa chorizo
30 g
świeża kolendra
kilka listków
prażony słonecznik
1 łyżka
oliwa z pestek dyni
1 łyżka

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem do momentu, aż skórka zrobi się czarna.

krok 2

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekany czosnek, obrane i pokrojone na kawałki marchewkę, ziemniaka, dynię, pora i papryczkę chili. Krótko smażymy i zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.

krok 3

Kiełbasę chorizo kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na rozgrzanej suchej patelni do momentu, kiedy będzie rumiana i chrupiąca.

krok 4

Zupę zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy serek, curry i sól i ponownie miksujemy.

krok 5

Krem z dyni podajemy z czipsami z chorizo, listkami świeżej kolendry i prażonym słonecznikiem. Skrapiamy odrobiną oliwy z pestek dyni.

Więcej przepisów z dynią:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk