Kukbuk
Kukbuk
krem z białej rzepy z nasturcją, olej z czarnuszki, zupa krem, rozgrzewająca zupa krem, wegetariańska zupa, szybki obiad, zdrowy obiad, obiad dla dzieci

Krem z białej rzepy z nasturcją i olejem z czarnuszki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: ok. 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
biała rzepa
3 sztuki
ziemniak
1 sztuka
por
biała część
cebula
1 sztuka
masło
150 g
sól i pieprz
do smaku
liście nasturcji
30 sztuk
olej z czarnuszki
olej z pestek winogron
kiełki rzodkiewki

krok 1

Rzepy i ziemniaka obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z pestek winogron. Po 5 minutach dodajemy drobno pokrojone por i cebulę i podsmażamy.

krok 2

Kiedy wszystkie warzywa będą szkliste, podlewamy je bulionem tak, by je tylko przykrył, dusimy do miękkości, miksujemy z zimnym masłem na jednolitą masę i doprawiamy solą oraz pieprzem.

krok 3

Nasturcje miksujemy (pozostawiamy kilka liści do dekoracji) z kilkoma łyżkami bulionu warzywnego i przecieramy przez drobne sitko.

krok 4

Zupę nalewamy do talerzy, dekorujemy nasturcją, kiełkami rzodkiewki i kilkoma kroplami oleju z czarnuszki.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!