Kukbuk
Kukbuk
Krem kokosowo-brokułowy (fot.Urszula Kosztyła - Demczuk)

Krem kokosowo-brokułowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
szalotka
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
imbir
2 centymetrowy kawałek
trawa cytrynowa
1 sztuka
olej kokosowy nierafinowany
2 łyżki
brokuł
1 sztuka
bulion warzywny
700 ml
płatki kokosowe
garść
limonka
½ sztuki
mleczko kokosowe
1 puszka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
kolendra
kilka listków

Przepisy i zdjęcia: Urszula Kosztyła - Demczuk

krok 1

Szalotkę i czosnek drobno kroimy, imbir siekamy, trawę cytrynową przekrawamy wzdłuż. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Podsmażamy na nim szalotkę i czosnek. Po chwili dodajemy imbir i trawę cytrynową. 

krok 2

Do garnka dorzucamy pokrojony na kawałki brokuł. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez 10-12 minut, aż brokuł zmięknie.

krok 3

W tym czasie na suchej patelni prażymy płatki kokosowe, a z limonki wyciskamy sok i ścieramy skórkę.  

krok 4

Blendujemy zawartość garnka. Dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z limonki.

krok 5

Gotową zupę przelewamy do misek. Posypujemy płatkami kokosowymi, kolendrą i skórką z limonki. 

Więcej pomysłów na brokuły:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk