Kukbuk
Kukbuk
zero waste konfitura z suszonych śliwek przetwory z suszonych śliwek właściwości

Konfitura z suszonych śliwek (zero waste)

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
suszone śliwki pozostałe z gotowania kompotu
400 g
inne owoce pozostałe z gotowania kompotu
dowolna ilość (opcjonalnie)
pomarańcza
1 sztuka
cytryna
½ sztuki
cynamon
⅓ łyżeczki
kardamon
szczypta
imbir
szczypta
woda
100 ml lub więcej

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Suszone śliwki i opcjonalnie inne owoce wkładamy do garnka. Dodajemy filetowaną pomarańczę, obraną i pokrojoną na kawałki cytrynę, cynamon, kardamon, imbir i wodę. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Często mieszamy.

krok 2

Gdy owoce będą się już rozpadały, zdejmujemy garnek z ognia. Konfiturę blendujemy i ponownie krótko gotujemy. Jeśli okaże się zbyt gęsta, na tym etapie możemy dolać trochę wody i dokładnie wymieszać.

krok 3

Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, szybko je zakręcamy i ustawiamy na ręczniku kuchennym do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką. Gdy konfitura wystygnie, przenosimy ją w chłodne i zacienione miejsce. Jest gotowa do spożycia już następnego dnia.

TIP:

Taką konfiturę można przygotować również z nieprzetworzonych wcześniej suszonych śliwek. Jako elementu smakowego możemy użyć obranego i pokrojonego w kostkę jabłka lub gruszki. Taka konfitura doskonale się sprawdzi jako dodatek do pieczonego mięsa lub jako składnik świątecznego piernika.

TIP 2:

Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 słoiki o pojemności 0,3 l.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk