Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Rafał Kwiczor
krok 1
Śliwki myjemy i rozkrawamy na pół, wyjmujemy pestki.
krok 2
Do wyparzonych słoików wrzucamy na spód po 3 goździki. Następnie w słoikach ciasno układamy śliwki, tak by sięgały maksymalnie do ⅔ ich wysokości. W trakcie układania owoców posypujemy je cukrem (po 5 łyżek). Na koniec zalewamy gorącą wodą – do pełna – i szybko zakręcamy słoiki.
krok 3
W garnku z grubym dnem rozkładamy gazę, wlewamy ciepłą wodę. Ustawiamy w nim słoiki tak, by woda sięgała do ⅔ ich wysokości. Zagotowujemy wodę, gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i pasteryzujemy śliwki przez 25 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
kork 4
Kompot ze śliwek przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Będzie dobry do spożycia już po 2-3 dniach.
TIP:
Z podanych składników przygotujecie 2 słoiki o pojemności 1 l.