czas przygotowania: 15 minut + czas kiszenia się ziemniaków
typ diety: wegańska
typ posiłku: przetwory
ziemniaki
1 kg
rozmaryn
2-3 gałązki
sól
20 g
woda
1 l
Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Marcin Lewandowski
krok 1
Przygotowujemy zalewę. Na jeden litr zagotowanej wody, dorzucamy 20 gramów soli. Studzimy.
krok 2
Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na pół i wraz z rozmarynem przekładamy do słoika. Zalewamy wodą z solą i odstawiamy w zaciemnione miejsce na minimum półtora tygodnia.
TIP 1
Z tak ukiszonych ziemniaków można zrobić także zupę, placki albo frytki.
TIP 2
Ziemniaki przed kiszeniem można ugotować al dente. Dzięki temu proces kiszenia skróci się do tygodnia, a ziemniaki będzie można jeść zaraz po ukiszeniu.