Kukbuk
Kukbuk

Kiszony ziemniak z rozmarynem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + czas kiszenia się ziemniaków
typ diety: wegańska
typ posiłku: przetwory
ziemniaki
1 kg
rozmaryn
2-3 gałązki
sól
20 g
woda
1 l

Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Przygotowujemy zalewę. Na jeden litr zagotowanej wody, dorzucamy 20 gramów soli. Studzimy.

krok 2

Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na pół i wraz z rozmarynem przekładamy do słoika. Zalewamy wodą z solą i odstawiamy w zaciemnione miejsce na minimum półtora tygodnia.

TIP 1

Z tak ukiszonych ziemniaków można zrobić także zupę, placki albo frytki.

TIP 2

Ziemniaki przed kiszeniem można ugotować al dente. Dzięki temu proces kiszenia skróci się do tygodnia, a ziemniaki będzie można jeść zaraz po ukiszeniu.

Więcej przepisów

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk