Kukbuk
Kukbuk
Sos pomidorowy

Kiszony przecier pomidorowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
dojrzałe pomidory
1 kg
sól morska
20 g

Przepis: Olia Hercules


Zdjęcie: Elena Heatherwick i Joe Woodhouse

krok 1

Posiekać pomidory i wymieszać je z solą, dodając sok, który zebrał się na desce do krojenia. Przełożyć do wyparzonego litrowego słoja i zakręcić. Z pomidor w powinno wyciec tyle soku, by całkowicie się zakryły. Przechowywać w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej, aż pojawią się bąbelki powietrza, a pomidory nabiorą kwaskowatego smaku. Powinno to zająć 2‒3 dni przy ciepłej pogodzie lub nieco dłużej, jeśli jest chłodno. O ile pomidory pachną ładnie, nie należy się martwić warstwą białych drożdży na powierzchni. Można ją usunąć, ale nie jest to konieczne. 

krok 2

Przełożyć pomidory do miksera i utrzeć na pulpę, a następnie przełożyć z powrotem do słoja. Przechowywać w lodówce do miesiąca. Używać do barszczu ukraińskiego, by dodać mu kwaskowatego smaku, jako bazy sosu do ryby lub do pysznego koktajlu Krwawa Mary.

Przepis pochodzi z książki Sielskie Smaki autorstwa Olii Hercules.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk