Kukbuk
Kukbuk

Kiszone kiełki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
czosnek
1 ząbek
mały listek laurowy
1 sztuka
ziele angielskie
1-2 kulki
pieprz cytrynowy
szczypta
Zalewa:
sól
1 g (1/4 łyżeczki) na 100 ml wody

Przepis i zdjęcie pochodzą z książki "Przetwory z pomysłem" Patrycji Machałek

Kiszenie kiełków jest banalnie proste i naprawdę warto się na to odważyć. Dlaczego? Po pierwsze, kiełki najlepiej przygotowywać w niewielkich porcjach, więc jeśli coś się nie uda, skala klęski będzie dosłownie mała, tak że nie będzie się czym załamywać. Po drugie, kiełki kiszą się błyskawicznie. Są w końcu niewielkie i delikatne, więc już po 4-5 dniach nadają się do zjedzenia. Po trzecie – są po prostu pyszne, zdrowe, bardzo praktyczne i idealne do podjadania w każdej chwili.

krok 1

Kiełków nie ma sensu zamykać w słoiku, jeśli będziesz je podjadała na bieżąco. W tym wypadku lepiej sprawdzi się miseczka czy kamionkowy garnek do kiszenia. Jeśli będziesz chciała przechować kiełki na później, ukiś większą ilość i jednak zamknij w słoikach (wówczas oblicz, ile będziesz potrzebowała zalewy, i dodaj 1 łyżkę

krok 2

W naczyniu umieść czosnek i wszystkie przyprawy, których chcesz użyć. Dodaj kiełki. Nie upychaj ich na siłę, ale włóż ich tyle, żeby jednak w naczyniu zrobiło się ciasno. Przygotuj zalewę: wodę przegotuj, rozpuść w niej sól i ostudź. Kiełki zalej ostudzoną zalewą i koniecznie dociśnij do dna. Najlepiej sprawdzi się obciążony talerzyk, ale jeśli używasz wysokiego, wąskiego naczynia, wyparzony kamień też będzie dobrym pomysłem.

Więcej inspirujących przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk