Kukbuk
Kukbuk

Kisiel truskawkowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
woda
2 l
zimna woda
pół szklanki
truskawki
1 kg
cukier
1 szklanka
rozmaryn
2 gałązki
skrobia ziemniaczana
5 łyżek

Stylizacja: Ola Buczkowska-Przeździk


Zdjęcie: dinnershow.studio

Krok 1

W 2 litrach wody gotujemy truskawki z cukrem i rozmarynem. Wyciągamy gałązki rozmarynu, truskawki przecieramy przez sitko. Skrobię mieszamy dokładnie z zimną wodą.

Krok 2

Wlewamy do kompotu truskawkowego, gotujemy na małym ogniu 15 minut – mieszamy od czasu do czasu. Jeszcze ciepły kisiel przelewamy do salaterek i zostawiamy do ostygnięcia.

Przepis na koszerny kisiel został opracowany na podstawie przedwojennej książki kulinarnej Fani Lewando i wykonany przez autorki bloga Mecyje (mecyje.home.blog).

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk