Kimchi z grzybami
- kapusta pekińska
- 1 sztuka średniej wielkości
- sól
- łyżka
- suszone grzyby
- 6 sztuk
- woda
- 500 ml
- ząbek czosnku
- 3 sztuki
- starty imbir
- 1 łyżka
- sos sojowy
- 2 łyżki
- sos rybny
- 1 łyżka
- marchewka
- 1 sztuka
- mąka ryżowa
- 3-4 łyżki
- cukier
- 1 łyżka
- gochugaru
- 3 łyżki
Przepis i przygotowanie: Karola K
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Marcin Liwarski
krok 1
Kapustę przekrawamy na pół i niedbale kroimy obie połówki (mogą być większe kwadraty albo paski). Wkładamy do miski i solimy. Odstawiamy na minimum 2 godziny, od czasu do czasu dociskamy kapustę.
krok 2
Do rondelka wlewamy wodę (250 mililitrów), wrzucamy grzyby i gotujemy je około 15 minut, aż będą miękkie. Studzimy. Grzyby kroimy w cienkie paski (pozostawiamy kilka łyżek płynu z gotowania).
krok 3
Czosnek siekamy i miażdżymy, mieszamy z imbirem. Sos sojowy mieszamy z rybnym – dodajemy do niego czosnek z imbirem. Odstawiamy na minimum godzinę.
krok 4
Marchewkę kroimy w słupki.
krok 5
Do zimnej wody (250 mililitrów) wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy palnik i powoli podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy cukier. Mieszamy od czasu do czasu i gotujemy, aż uzyskamy konsystencję kleiku (jeśli masa się nie zagęszcza, dosypujemy mąki). Studzimy. Wlewamy kilka łyżek wody z gotowania grzybów.
krok 6
Do kapusty wrzucamy marchewkę oraz grzyby. Do kleiku grzybowego dodajemy czosnek z imbirem oraz gochugaru. Mieszamy. Warzywa łączymy z kleikiem, dokładnie mieszamy (najlepiej dłońmi, w rękawiczkach). Nakładamy do słoika (do ¾ pojemności), mocno dociskając. Zakręcamy, odstawiamy.
krok 7
Następnego dnia odkręcamy słoik i dociskamy zawartość. Zakręcamy i odstawiamy. Czynność powtarzamy następnego dnia, ale po zakręceniu wstawiamy do lodówki. Co drugi dzień możemy docisnąć zawartość. Kimchi powinno być gotowe po tygodniu, ale lepiej zaczekać przynajmniej dwa tygodnie.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
9 dań z kimchi
Kto raz zasmakuje w kimchi, ten jest stracony – odtąd będzie chciał je jeść ciągle i dodawać do wszystkiego. Bo kimchi prawie do wszystkiego pasuje.
- Ludzie i inspiracje
8 sposobów na kimchi
Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to bomby probiotyczne – trudno znaleźć prostszy sposób na podniesienie odporności niż ich regularne spożywanie. Kisić można w zasadzie wszystko, o czym możemy się przekonać na przykładzie kimchi.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić prawdziwe kimchi?
Zimą, kiedy nie ma dużego wyboru świeżych warzyw, odpowiedzią na brak witamin może być kimchi – koreańska kiszona kapusta.
- Ludzie i inspiracje
9 dań z kimchi
Kto raz zasmakuje w kimchi, ten jest stracony – odtąd będzie chciał je jeść ciągle i dodawać do wszystkiego. Bo kimchi prawie do wszystkiego pasuje.
- Ludzie i inspiracje
8 sposobów na kimchi
Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to bomby probiotyczne – trudno znaleźć prostszy sposób na podniesienie odporności niż ich regularne spożywanie. Kisić można w zasadzie wszystko, o czym możemy się przekonać na przykładzie kimchi.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić prawdziwe kimchi?
Zimą, kiedy nie ma dużego wyboru świeżych warzyw, odpowiedzią na brak witamin może być kimchi – koreańska kiszona kapusta.