Kukbuk
Kukbuk
Jak przygotować jarmuż z pieczonym selerem, szalotką i sosem miodowym (fot. dinnershow.studio)

Jarmuż z pieczonym selerem, karmelizowaną szalotką i dressingiem miodowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
seler
1 sztuka
olej
50 ml
jarmuż
400 g
sól
do blanszowania + do smaku
musztarda
1 łyżka
miód
1 łyżka
sok z cytryny
z ¼ sztuki
oliwa extra vergine
80 ml
pieprz
do smaku
szalotka
4 sztuki
masło
100 g
wytrawne białe wino
200 ml

Przepis i przygotowanie: Sebastian Wilczek


Stylizacja: Basia Dereń-Marzec


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Seler smarujemy olejem, zawijamy w folię i pieczemy piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez półtorej godziny. Jarmuż myjemy, miękkie części liści odrywamy od łodyg i blanszujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. W misce przygotowujemy dressing: łączymy musztardę z miodem i sokiem z cytryny.

Reklama

krok 2

Cienkim strumieniem wlewamy oliwę, ciągle mieszając, aż powstanie jednolity dressing. Doprawiamy go solą i pieprzem. Marynujemy w sosie odcedzony i osuszony jarmuż. Szalotki obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Smażymy je do zrumienienia na maśle. Dodajemy wino i dusimy do miękkości.

Jarmuż wykładamy na talerz, dodajemy pieczony seler, karmelizowane szalotki, polewamy dressingiem i podajemy.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Ziemianie", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z jarmużem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk