Jajka zapiekane w bułce z ricottą i botwiną
- małe bułeczki
- 4 sztuki
- jajko "zerówka"
- 4 sztuki
- ricotta
- 150 g
- botwina
- ½ pęczka
- sól i pieprz
- do smaku
Przepis i przygotowanie: Jessica Nadziejko
Stylizacja: Agata Jankowska
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Ceramika: PoPo Ceramics
Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni.
Botwinę dokładnie myjemy i kroimy w paski.
Z bułeczek wykrawamy górę i wydrążamy środek. Wypełniamy je ricottą (po łyżce) i porcją botwiny – dokładnie ugniatamy, by zmieściło się jak najwięcej nadzienia. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, do każdej wbijamy jajko, posypujemy solą i pieprzem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut lub do momentu, aż jajka się upieką.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
Jajka na śniadanie: 20 pomysłowych przepisów
Jajka to nie tylko omlet i jajecznica! Sprawdźcie, jakie śniadaniowe klasyki z różnych zakątków świata możecie zrobić przy odrobinie cierpliwości.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić jajka w koszulce?
Podstawa jajek po benedyktyńsku i florencku – płynne żółtko otoczone chmurką białka. Jak to zrobić?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić jajka faszerowane?
Prosty przepis na klasyczną wielkanocną przystawkę w skorupce.
- Ludzie i inspiracje
Jajka na śniadanie: 20 pomysłowych przepisów
Jajka to nie tylko omlet i jajecznica! Sprawdźcie, jakie śniadaniowe klasyki z różnych zakątków świata możecie zrobić przy odrobinie cierpliwości.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić jajka w koszulce?
Podstawa jajek po benedyktyńsku i florencku – płynne żółtko otoczone chmurką białka. Jak to zrobić?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić jajka faszerowane?
Prosty przepis na klasyczną wielkanocną przystawkę w skorupce.