Jajka faszerowane marchwią, majonezem i srirachą
- marchew
- 1 sztuka
- sól
- do gotowania + do smaku
- jajko "zerówka"
- 4 sztuki
- majonez
- 2 łyżki
- sriracha
- 1 łyżka
- pieprz
- do smaku
- dymka
- do dekoracji
Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
krok 1
Marchew obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy marchewkę.
krok 2
Jajka gotujemy na twardo (zobacz, jak ugotować idealnie jajka na twardo >>). Następnie hartujemy je w wodzie z lodem. Schłodzone obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół i wydrążamy z nich żółtka.
krok 3
Żółtka miksujemy z ugotowaną marchwią, majonezem i ze srirachą. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i faszerujemy jajka. Na koniec dekorujemy je posiekaną dymką.
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
8 sposobów na faszerowane jajka na Wielkanoc
Z chrzanem, z papryką, a może ze szczypiorkiem? Oto przepisy na najsmaczniejsze faszerowane jajka – w sam raz na Wielkanoc. Sprawdźcie, jak je zrobić i z czym najlepiej podać.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić jajka faszerowane?
Prosty przepis na klasyczną wielkanocną przystawkę w skorupce.
- Ludzie i inspiracje
Jajka na śniadanie: 20 pomysłowych przepisów
Jajka to nie tylko omlet i jajecznica! Sprawdźcie, jakie śniadaniowe klasyki z różnych zakątków świata możecie zrobić przy odrobinie cierpliwości.
- Ludzie i inspiracje
8 sposobów na faszerowane jajka na Wielkanoc
Z chrzanem, z papryką, a może ze szczypiorkiem? Oto przepisy na najsmaczniejsze faszerowane jajka – w sam raz na Wielkanoc. Sprawdźcie, jak je zrobić i z czym najlepiej podać.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić jajka faszerowane?
Prosty przepis na klasyczną wielkanocną przystawkę w skorupce.
- Ludzie i inspiracje
Jajka na śniadanie: 20 pomysłowych przepisów
Jajka to nie tylko omlet i jajecznica! Sprawdźcie, jakie śniadaniowe klasyki z różnych zakątków świata możecie zrobić przy odrobinie cierpliwości.