Kukbuk
Kukbuk
Smaki Korei: Jajangmyeon. Makaron z pastą chunjang – PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)

Jajangmyeon – makaron z pastą chunjang

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
pasta chunjang
150 g
olej bezsmakowy
4 łyżki + do smażenia
boczek
150 g
łopatka wieprzowa
100 g
czosnek
3 ząbki
imbir
3 cm
dymka
2 sztuki
ziemniak
1 sztuka
marchewka
½ sztuki
ogórek
1 sztuka
cukinia
½ sztuki
cebula
2 sztuki
kapusta
¼ główki
cukier
2 łyżki
makaron ryżowy wstążki lub makaron udon
500 g
sól
do smaku

Przepis i przygotowanie: Thuy Linh Do


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Do małego garnka wkładamy pastę chunjang i zalewamy ją olejem. Pastę smażymy na średnim ogniu przez 10 minut, cały czas mieszając. Z patelni wylewamy olej i odstawiamy pastę do wystygnięcia.

krok 2

Siekamy mięso, czosnek, imbir, dymkę, ziemniaka, marchewkę i ogórka. W większą kostkę kroimy cukinię, cebulę i kapustę. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oleju. Kiedy z mięsa wytopi się tłuszcz i nabierze koloru, dodajemy imbir, czosnek, dymkę i cukier. Czekamy, aż cukier się skarmelizuje. Gotujemy makaron – nie wylewamy wody po jego odcedzeniu.

krok 3

Na patelnię dorzucamy kawałki ziemniaka, marchwi, cebuli, cukinii i kapusty. Kiedy warzywa będą już dość miękkie, dodajemy ostudzoną pastę chunjang. Następnie na patelnię wlewamy 2 chochle wody po gotowaniu makaronu. Dodajemy sól, dokładnie mieszamy i czekamy, aż się zagotuje. Makaron podajemy w misce. Polewamy go sosem i dekorujemy ogórkiem.

TIP

Jeżeli sos jest zbyt rzadki, można go zagęścić, dodając 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości wody.

Więcej przepisów na makaron:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk