Kukbuk
Kukbuk

Jaglanka malinowo-jagodowa z orzechami włoskimi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
kasza jaglana
½ szklanki
woda lub mleko roślinne
⅔ szklanki
sól
szczypta
orzechy włoskie
20 g
maliny
garść
jagody
garść
syrop klonowy
1 łyżka + do polania

Przepis i wykonanie: Barbara Golatowska


Stylizacja i zdjęcia: Aleksandra Stachowicz

krok 1

Kaszę wsypujemy do garnka, w którym będziemy ją gotować. Dwukrotnie płuczemy kaszę – nalewamy wodę, mieszamy i odlewamy. Następnie wlewamy wodę lub mleko migdałowe, dodajemy sól i zagotowujemy pod przykryciem. Zmniejszamy ogień do minimum i – bez podnoszenia przykrywki – gotujemy 10 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy palnik i zostawiamy kaszę pod przykryciem jeszcze 5-10 minut.

maliny, jagody, orzechy włoskie

krok 2

Podczas gotowania kaszy przygotowujemy pozostałe składniki. Orzechy włoskie kroimy lub kruszymy na małe kawałki, owoce myjemy.

krok 3

Gotową kaszę mieszamy z łyżką syropu klonowego i orzechami. Przekładamy do miski, dodajemy owoce i polewamy pozostałym syropem klonowym.

Więcej przepisów z malinami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk