Gryczane racuszki z suszoną żurawiną i jabłkowym karmelem
czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
- gryczane racuszki:
- mąka gryczana
- 70 g
- suszone drożdże
- 5-7 g
- starte jabłka
- 140 g
- mielone siemię lniane
- 1 łyżka
- mleko
- 150 ml
- sól
- szczypta
- cukier
- 1 łyżka
- ekstrakt waniliowy
- 1 łyżka
- olej ryżowy
- 2 łyżki
- suszona żurawina
- 70-80 g
- jabłkowy karmel:
- sok jabłkowy
- 1,5 szklanki
- woda
- 1 szklanka
- masło
- 2 łyżki
- miód lub syrop klonowy
- 1 łyżka
- dodatki:
- suszona żurawina
- blanszowe płatki migdałów
- grejpfrut