Grasica cielęca z kurkami na purée kurkowym
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- cebula
- 1 duża sztuka
- masło
- 2 łyżki
- kurki
- 220 g + 6 kurek
- sól
- do smaku
- grasica cielęca (sprzona i obrana z błon)
- 200 g
- koperek
- kilka gałązek
Zdjęcie i stylizacja: dinnershow.studio
Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski
krok 1
Cebulę kroimy w piórka i smażymy w rondelku, na 1 łyżce masła. Gdy cebula się zrumieni, dodajemy kurki (220 gramów). Smażymy chwilę i zalewamy wodą – powinna przykryć składniki. Gotujemy, aż cebula zmięknie i cała woda odparuje. Blendujemy na gładkie purée, solimy do smaku i przekładamy na talerz.
krok 2
Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło, wrzucamy na nie resztę kurek. Smażymy 5 minut. Dodajemy grasicę cielęcą – smażymy ją z obu stron na złoty kolor. Wyłączamy gaz, dodajemy koperek, delikatnie solimy. Podajemy na purée kurkowym.
Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Na dziko", Magazynu KUKBUK >>
Więcej przepisów z grzybami:
Sprawdź nasze e-booki:
NA NOWO
19.90 zł
NA ŚWIĘTA
19.90 zł
E-book KUKBUK „Garden party”
0.00 zł
E-book KUKBUK "Natura odporności"
0.00 zł
E-book „Szlakami smaku. Polskie Marki Turystyczne”
0.00 zł
E-book KUKBUK "Czas świętowania"
0.00 zł
E-book Anna Dembska x KUKBUK „Smak słońca. Sezonowe przepisy, które pokochasz”
39.00 zł
Grecka uczta
0.00 zł
E-book KUKBUK „Piknik pod chmurką”
0.00 zł
E-book KUKBUK „Aperitivo”
0.00 zł
E-book KUKBUK "Na lepsze!"
0.00 zł
NA PIKNIKU
19.90 zł
E-book KUKBUK „Jak smakuje Kalifornia?”
0.00 zł
E-book KUKBUK „Garden party. Gra świateł i smaków”
0.00 zł
W ZACISZU
19.90 zł
E-book KUKBUK „Comfort food. Jedzenie, które przytula”
0.00 zł
Z LASU
19.90 zł
Lato pełne pary
19.90 zł



