Kukbuk
Kukbuk
Dietetyczne gołąbki z indykiem gotowane na parze, podane z lekkim sosem pomidorowym, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

Gołąbki z indyka na parze

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 minut
typ diety: fit
typ posiłku: obiad
GOŁĄBKI:
kapusta włoska
2 sztuki
cebula
1/2 sztuki
brązowy ryż
1/2 szklanki
mielone mięso z indyka
500 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
sól morska
szczypta
pieprz
szczypta
SOS POMIDOROWY:
cebula
1/4 sztuki
oliwa
do smażenia
czosnek
1 ząbek
pomidory z puszki
400 g
sól
do smaku
pieprz mielonty
do smaku
ocet balsamiczny
1 łyżka
parmezan
według uznania
natka pietruszki
do smaku

Przepis i zdjęcie: Izabela Heftowicz / PassionOn

krok 1

Kapustę gotujemy około 40 minut – na małym ogniu, pod przykryciem. Następnie delikatnie odrywamy liście. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

krok 2

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą.

krok 3

Wszystkie składniki gołąbków, oprócz kapusty, łączymy i dokładnie wyrabiamy – doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładamy na liście i zawijamy je do środka. Możemy związać gołąbki, jeśli liście są zbyt małe.

krok 4

Układamy gołąbki w parownicy bambusowej lub zwykłej. Wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. W tym czasie robimy sos pomidorowy.

krok 5

Posiekaną cebulę smażymy chwilę na oliwie. Dodajemy starty czosnek i pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Gotujemy przez 10 minut.

krok 6

Sos blendujemy, trzymając go wciąż na ogniu. Gdy uzyskamy gładką konsystencję, wyłączamy gaz. Dodajemy parmezan i posiekaną natkę pietruszki.

krok 7

Gotowe gołąbki podajemy z łyżką sosu pomidorowego.

więcej przepisów z kapustą:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk