Kukbuk
Kukbuk
gofry gryczane z karmelizowanymi jabłkami, gofry gryczane, bezglutenowe gofry, gofry bez cukru, gofry bez pszenicy, zdrowe gofry, śniadanie na słodko, słodkie śniadanie, przepis Lisia Kawiarenka, karmelizowane jabłka

Gofry gryczane z karmelizowanymi jabłkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: bezglutenowa
typ posiłku: śniadanie
ciasto:
jajko "zerówka"
2 sztuki
cukier
40 g
kefir
120 ml
stopione masło
30 g
mąka gryczana
80 g
mąka kukurydziana
30 g
skrobia ziemniaczana
40 g
bezglutenowy proszek do pieczenia
1 łyżeczka
karmelizowane jabłka:
jabłko
2 sztuki
masło
50 g
cukier
70 g
skórka z pomarańczy
1 łyżka
kardamon
1/4 łyżeczki

Przepis i zdjęcia: Karolina Krause / Lisia Kawiarenka

gofry gryczane z karmelizowanymi jabłkami, gofry gryczane, bezglutenowe gofry, śniadanie bez glutenu, śniadanie na słodko, gofry bezglutenowe, karmelizowane jabłka

krok 1. Zaczynamy od przygotowania jabłek, ponieważ gofry muszą być podane bezzwłocznie po upieczeniu.

krok 2. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni topimy masło, równomiernie posypujemy cukrem. Nie mieszamy, czekamy kilka minut aż cukier sam się rozpuści. Dodajemy jabłka i smażymy je z każdej strony, delikatnie mieszając co jakiś czas. Po kilku minutach patelnię zdejmujemy z palnika.

krok 3. Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej miksujemy jajka, cukier, kefir i roztopione masło. W drugiej mieszamy mąki, skrobię i proszek do pieczenia. Łączymy zawartość obu misek i krótko mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry do wyraźnego przyrumienienia skórki. Podajemy natychmiast, z dodatkiem karmelizowanych jabłek.

Więcej przepisów Karoliny znajdziecie na blogu Lisia Kawiarenka >>

mogą Cię zainteresować:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk