Kukbuk
Kukbuk
Przepis na szybkie i proste gazpacho. Wypróbuj przepis na hiszpański chłodnik - gazpacho (fot. Maciej Kaniuk)

Gazpacho

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
dojrzałe pomidory
1½ kg
ogórek
2 sztuki średniej wielkości
zielona papryka
1 sztuka średniej wielkości
czerwona cebula
¼ sztuki
arbuz
⅛ małej sztuki
czosnek
1 ząbek
oliwa
3 łyżki
ocet
2 łyżki
sól
1 łyżka
kumin
szczypta
oregano
1 łyżka
biały pieprz
1 łyżka
czerstwy chleb tostowy
1 mała sztuka
woda
do ustalenia konsystencji
Do dekoracji:
szynka serrano
kilka plastreków
ugotowane na twardo jajko "zerówka"
4 sztuki

Przepis i przygotowanie: Felix


Zdjęcie: Maciej Kaniuk

krok 1

Warzywa myjemy i obieramy. Usuwamy białe części z pomidorów i papryki, pozbywamy się pestek z arbuza. Aby uniknąć mocnego posmaku czosnku, przecinamy ząbek na pół i usuwamy z niego środek. Warzywa i owoce kroimy na małe kawałki.

krok 2

Wszystkie składniki gazpacho wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę (2-3 minuty). W razie potrzeby wlewamy wodę.

krok 3

Szynkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Jajka kroimy na cząstki. Gazpacho dekorujemy szynką i jajkiem, podajemy schłodzone.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z pomidorami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk