Kukbuk
Kukbuk

Fudge pistacjowy z suszoną żurawiną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + 4 godziny chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
pistacje niesolone
130 g
biała czekolada
450 g
mleko skondensowane
400 g
suszona żurawina
100 g

Zdjęcie i przepis: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

krok 1

Połowę pistacji rozdrabniamy w blenderze wysokoobrotowym na drobne kawałki. Dodajemy białą czekoladę, blendujemy.

krok 2

W rondelku podgrzewamy mleko skondensowane – doprowadzamy prawie do wrzenia. Wlewamy je do pistacji i czekolady, blendujemy. Masę przelewamy do miski, dodajemy resztę pistacji i suszoną żurawinę. Mieszamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia lub do prostokątnej silikonowej formy. Chłodzimy minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.

krok 3

Schłodzony fudge kroimy w kostkę lub prostokątne kawałki.

TIP

Do przyrządzenia deseru można użyć dowolnych ulubionych suszonych owoców, orzechów, a nawet herbatników.

Philips

Materiał powstał we współpracy z marką Philips.

Sprawdź podobne przepisy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk