Kukbuk
Kukbuk
Chrupiące paluszki z cukinii w parmezanowej panierce (fot. Martyna Cybuch)

Frytki z cukinii w parmezanowej skorupce

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
cukinia
1 duża sztuka
bułka tarta
200 g
parmezan
100 g
jajka "zerówki"
2 sztuki
mąka
100 g
pieprz
do smaku
dip:
jogurt naturalny
100 g
majonez
3 łyżki
sól i pieprz
do smaku

Przepis i wykonanie: Jessica Nadziejko


Zdjęcie: Martyna Cybuch

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cukinię myjemy i kroimy na kształt grubszych frytek. Zasypujemy odrobiną mąki i odstawiamy.

krok 2

Bułkę tartą, parmezan i pieprz łączymy, jajka roztrzepujemy w oddzielnej misce. Każdą z frytek moczymy w masie jajecznej, następnie w bułce tartej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy.

krok 3

Cukinię pieczemy około 25-30 minut, do zrumienienia się skorupki. Studzimy i delikatnie obsypujemy solą.

krok 4

Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy z frytkami.

więcej przepisów z cukinią:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk