Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić frittatę z kalafiorem i ciecierzycą, pomysł na obiad dla dziecka, jak przyrządzić kalafiora (fot. Maciej Niemojewski)

Frittata z kalafiorem i ciecierzycą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
kalafior
½ sztuki
jajko "zerówka"
4 sztuki
jogurt naturalny
2 łyżki
suszone oregano
1 łyżeczka
sól
szczypta
pieprz czarny
szczypta
szalotka
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
masło
1 łyżka
ciecierzyca świeżo gotowana lub odsączona z zalewy
80 g
prażone płatki lub słupki migdałów
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni.

krok 2

Kalafiora myjemy, dzielimy na małe różyczki. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy z dodatkiem jogurtu, oregano soli i pierzu. Szalotkę i czosnek obieramy, drobno szatkujemy i podsmażamy na łyżce rozgrzanego masła. Ważne,żebyśmy do smażenia użyli metalowej lub żeliwnej patelni, którą będziemy mogli później wstawić do piekarnika.

krok 3

Na patelnię dorzucamy różyczki kalafiora, po chwili dodajemy również odsączoną ciecierzycę. Gdy warzywa się zarumienią, całość zalewamy masą jajeczną i podsmażamy na małym ogniu przez 2 minuty. Następnie patelnię wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Gotowa frittat     a powinna być ścięta na wierzchu i lekko zarumieniona. Doskonale smakuje podana na ciepło z warzywną sałatką lub na zimno z dodatkiem ulubionego sosu.

Więcej przepisów z kalafiorem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk