Kukbuk
Kukbuk

Dynia duszona w mleczku kokosowym z korzennymi przyprawami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
dynia hokkaido
1 sztuka
olej
do natłuszczenia + do smażenia
sól
do smaku
białe cebule
2 małe sztuki
czosnek
5 ząbków
imbir
4 cm kawałek
czerwone papryczki chili
2 sztuki
kolendra
1 pęczek
kurkuma
1 łyżeczka
kumin
1 łyżeczka
ziarna kolędry
½ łyżeczki
mleczko kokosowe
400 ml
sok z limonki
z 2 sztuk
brązowy cukier
2 łyżki

Przepis i przygotowanie: Agata Zięba


Stylizacja: Irina Grishina


Zdjęcia: dinnershow.studio

Przygotowanie

Dynię przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w grube półksiężyce. Smarujemy olejem, solimy. Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 20 minut.

Cebulę kroimy w piórka, czosnek, imbir i chili siekamy. Liście kolendry zachowujemy do dekoracji, łodygi siekamy. Na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę, aż się zrumieni. Wsypujemy kurkumę, kumin, ziarna kolendry i prażymy kilka minut. Dodajemy posiekane składniki: czosnek, imbir, chili i łodygi kolendry. Zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy sok z limonek, cukier i sól do smaku. Dusimy na wolnym ogniu kilka minut.

Upieczoną dynię zanurzamy w sosie i dusimy jeszcze kilka minut. Gotowe danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami kolendry.

Przepis pochodzi z najnowszego wydania kwartalnika KUKBUK >>

Koszyk