Kukbuk
Kukbuk
Gniazda makaronu (fot. Rebeca G. Sendroiu)

Domowy makaron

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
makaron:
mąka pszenna
400 g
jajko "zerówka"
4 sztuki
drobna sól
1/2 łyżeczki
oliwa
3-4 łyżki
sos:
oliwa
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
pomidorki koktajlowe
duża garść
świeżo mielony pieprz
do smaku
sól
do smaku
parmezan
1 łyżka

Przepis: Tomek Zielke


Zdjęcie: Rebeca G. Sendroiu / unsplash.com

krok 1

Z mąki usypujemy kopczyk, pośrodku którego robimy dość duże wgłębienie. Wbijamy do niego jajka. Dodajemy sól i oliwę, mieszamy wszystkie składniki widelcem i dokładnie wyrabiamy ciasto, tak aby było elastyczne, dobrze połączone i jednolite. Jeśli jest zbyt suche, możemy delikatnie zwilżyć dłoń wodą, ale nie dolewajmy jej do ciasta! Dobrze wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 15-30 minut, aby odpoczęło (nie musi być w lodówce).

krok 2

Ciasto wałkujemy, delikatnie przesypując mąką. Nie dodajemy jej zbyt dużo – tylko tyle, by ciasto się nie kleiło. Zbieramy nadmiar mąki z ciasta. Wałkujemy je na grubość około 1 mm, zwijamy wykrojony pas w rulon, a następnie tniemy go w zależności od tego, jakiego rodzaju makaron chcemy zrobić: tagliatelle wymagają pasków o szerokości 0,6-1 cm, pappardelle – 1,5-2,5 cm.

Delikatnie rozciągamy makaron (jest elastyczny). Paseczki układamy luźno na blacie i przesypujemy delikatnie mąką. Nie mogą leżeć jedne na drugich, żeby się nie posklejały (są dość ciężkie).

krok 3

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty.

Na patelni podsmażamy na oliwie posiekany czosnek. Po chwili dodajemy słodkie pomidorki cherry przekrojona na pół i smażymy jeszcze przez minutę. Makaron przekładamy na patelnię. Dolewamy dwie łyżki wody z gotowania makaronu i mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę, a gdy składniki się połączą i powstanie kremowy sos, przekładamy makaron na talerz i posypujemy parmezanem.

Przechowywanie makaronu

Domowy makaron możemy przechowywać na dwa sposoby – zamrozić (nie ugotowany!) i trzymać przez kilka tygodni w zamrażalniku lub wysuszyć go w suchym miejscu przez kilka dni. Musimy tylko pamiętać, że wysuszony makaron gotujemy znacznie dłużej.

Do zrobienia makaronu najlepsza będzie drobno zmielona biała mąka pszenna, a więc celujcie w typy 450 i 500, nie wyższe. Dodatkową zaletą będzie wysoka zawartość białka, dzięki której makaron będzie sprężysty – najlepiej 12%. Tę informację znajdziecie na opakowaniu

Więcej przepisów na makarony:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk