Delikatne żółte curry z kapustą i boczniakami
czas przygotowania: 40 minut + czas wyrastania ciasta
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Chlebki naan:
- mąka pszenna chlebowa typu 650
- 150 g + do podsypania
- proszek do pieczenia
- 1/3 łyżeczki
- sól
- ½ łyżeczki + szczypta do masła
- drożdże instant
- 4 g
- cukier
- 1 łyżeczka
- jogurt grecki
- 40 g
- letnia woda
- 60 ml
- rozpuszczone masło
- 4 łyżki
- natka pietruszki
- garść
- sezam
- dwie łyżki
- Curry:
- czosnek
- 2 ząbki
- imbir
- 2-centymetrowy kawałek
- domowy sambal
- 1/2 łyżeczki
- kurkuma
- 1/3 łyżeczki
- curry
- 1 łyżeczka
- cynamon
- szczypta
- mielona słodka papryka
- 1 łyżeczka
- czerwona cebula
- 1 sztuka
- boczniaki
- 250 g
- kapusta włoska
- 500 g
- olej kokosowy
- 2 łyżki
- woda
- 150 ml
- mleczko kokosowe
- 400 ml
- nerkowce
- 60 g
- sos rybny
- 2 łyżki
- sos sojowy
- 1 łyżka
- cukier trzcinowy
- 1/2 łyżeczki
- sok z limonki
- 2 łyżki
- natka pietruszki
- garść