Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Włączamy funkcję termoobiegu.
krok 2
Bataty obieramy i kroimy na mandolinie w bardzo cienkie plastry. Zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2-3 minuty, a następnie osuszamy dokładnie na ręczniku papierowym.
krok 3
Blachy wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nich pojedyncze plastry batatów jeden obok drugiego. Za pomocą pędzelka cukierniczego smarujemy je bardzo cienką warstwą oliwy, a następnie posypujemy z wierzchu solą i ostrą papryką.
krok 4
Bataty pieczemy około 20 minut. W trakcie pieczenia można je przewrócić na drugą stronę. Należy kontrolować stopień ich wysuszenia i w miarę potrzeby wydłużyć lub skrócić czas pieczenia. Czipsy są gotowe, gdy bataty zmniejszą swoją powierzchnię, będą suche i zarumienione.
TIP
W piekarniku można jednocześnie umieścić dwie blachy – jedną na poziomie środkowym, drugą na dolnym. Wystarczy w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami.