Kukbuk
Kukbuk

Czekoladowy bezsernik bez pieczenia

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1.5 godziny
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
olej kokosowy do wysmarowania formy
spód:
namoczone daktyle
80 g
orzechy laskowe
160 g
kakao
18 g
masa:
czekolada Goplana
200 g
olej kokosowy
240 g
syrop klonowy
180 ml
nerkowce (namaczane prze noc)
450 g
sól
szczypta
do dekoracji:
prażone płatki kokosa
czekolada gorzka Goplana
pistacje

przepis: Marysia Przybyszewska

Formę do ciasta o średnicy 25 centymetrów smarujemy olejem kokosowym. Blendujemy daktyle, orzechy i kakao na gładką masę. Formujemy z niej kulę – jeśli masa się nie klei, dodajemy garść nienamoczonych daktyli i blendujemy raz jeszcze. Gotową masą wykładamy dno formy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Blendujemy olej z syropem klonowym, nerkowcami i solą – masę łączymy z czekoladą i wylewamy na spód. Mrozimy tartę przez 8 godzin, następnie przekładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy płatkami kokosa, pokruszoną czekoladą i pistacjami. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk