Kukbuk
Kukbuk
Wege śniadania słodkie. Crumble jabłkowo-bananowe (fot. Maciek Niemojewski)

Crumble jabłkowo-bananowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
płatki owsiane górskie
150 g
wegańska margaryna lub olej kokosowy
50 g
masło orzechowe
1 łyżka
syrop klonowy
60 g
cynamon
½ łyżeczki
ekstrakt z wanilii
1 łyżeczka
banan
3 sztuki
jabłko
3 sztuki
olej kokosowy
do posmarowania formy
Do podania:
wegański jogurt kokosowy
według uznania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Płatki owsiane mielemy na mąkę, następnie łączymy z miękką margaryną lub olejem kokosowym, masłem orzechowym, 2 łyżkami syropu klonowego, cynamonem i ekstraktem z wanilii. Zagniatamy masę na kruche ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut.

krok 2

Banany i jabłka obieramy. Banana kroimy w plasterki, a jabłka w kostkę. Owoce wkładamy do miski, dodajemy pozostały syrop klonowy i mieszamy.

krok 3

Formę cienko smarujemy olejem kokosowym, wkładamy do niej owoce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy owoce kruszonką i ponownie pieczemy – przez 15-20 minut.

krok 4

Gotowe crumble lekko studzimy i podajemy z łyżką jogurtu kokosowego.

Więcej przepisów z jabłkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk