Kukbuk
Kukbuk
francuskie naleśniki z pomarańczami - crepes suzette, w wersji bezalkoholowe, słodkie naleśniki dla dzieci

Crêpes Suzette dla dzieci

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
ciasto:
mąka pszenna
200 g
cukier
50 g
sól
szczypta
jajka "zerówki"
2 sztuki
żółtko
2 sztuki
mleko
500 ml
masło
50 g
skórka pomarańczowa
z jednej sztuki
syrop:
sok pomarańczowy
z 3 sztuk
sok z cytryny
z jednej sztuki
cukier
60 g
masło
do smażenia

Przepis i zdjęcie: Monika Domańska / Chilitonka.com

krok 1

W misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy jajka i żółtka. Mieszamy, wlewając stopniowo mleko. Na koniec łączymy z roztopionym masłem i wrzucamy skórkę pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy na godzinę.

Wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny. Odcedzamy.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy kawałek masła. Smażymy naleśniki.

krok 2

W rondelku roztapiamy cukier i gotujemy, aż nabierze złotego, karmelowego koloru. Dodajemy sok pomarańczowo-cytrynowy. Gotujemy 10-15 minut, aż płyn się zredukuje i będzie gęsty jak syrop. Odstawiamy.

krok 3

Usmażone naleśniki składamy w trójkąty. Na patelni rozpuszczamy kawałek masła. Układamy naleśniki i podgrzewamy. Polewamy syropem, podgrzewamy jeszcze chwilę i od razu podajemy.

przeczytaj

w wolej chwili:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk