Kukbuk
Kukbuk
przepis na lekkie cisto z czarnymi porzeczkami, malinami bądź jagodami (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Ciasto z porzeczkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto:
olej kokosowy
1/2 szklanki
jajka "zerówki"
2 sztuki
mąka pszenna
1 szklanka
cukier
1/2 szklanki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
do posypania:
cukier puder
według uznania

Przepis i zdjęcie: Kinga Ciszewska / Małe kulinaria

krok 1

Wszystkie składniki ciasta mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji – powinno być dość kleiste. Przekładamy je do formy (o średnicy około 20 centymetrów) wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzamy za pomocą szpatułki. Podczas pieczenia ciasto trochę urośnie. Przed włożeniem formy do piekarnika wierzch ciasta posypujemy czarnymi porzeczkami, lekko wciskamy je w masę.

krok 2

Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, do zarumienienia. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto jest dobrze upieczone w środku. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

TIP:

Eksperymentujmy z mąką. Ciasto na bazie mąki gryczanej też jest rewelacyjne! Jeśli nie mamy porzeczek, użyjmy dowolnych owoców sezonowych.

Więcej zdjęć i inspiracji od Kingi znajdziecie na jej stronie malekulinaria.pl >>

Więcej przepisów z porzeczkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk