Kukbuk
Kukbuk

Ciasto marchewkowe z kremem z twarogowego serka śmietankowego

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 inut + 50 minut pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
CIASTO
mąka pszenna
300 g
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
soda oczyszczona
1 łyżeczka
cynamon
1 łyżeczka
kakao
1 łyżeczka
jajko "zerówka"
4 sztuki
cukier trzcinowy
170 g
olej słonecznikowy
150 ml
starta marchewka
300 g
skórka z pomarańczy
1 łyżeczka
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
dowolne bakalie
100 g
DODATKOWO
masło
1 łyżka
bułka tarta
2 łyżki
KREM
masło
200 g
cukier puder
200 g
serek twarogowy Almette śmietankowy
400 g
sok z cytryny
70 ml

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, kakao i skórkę pomarańczową . Dokładnie mieszamy.

krok 2

W misie miksera umieszczamy jajka i cukier. Ubijamy do powstania puszystej masy. Zmniejszamy obroty miksera, po czym małym strumieniem wlewamy olej. Krótko miksujemy. Następnie dodajemy odciśniętą z soku marchewkę, ekstrakt waniliowy oraz bakalie. Na koniec wsypujemy mieszankę suchych składników i przy użyciu drewnianej łyżki powoli mieszamy.

krok 3

Formę do pieczenia o średnicy 20 -23 centymetrów smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy, a następnie wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Aby upewnić się, że jest upieczone, wbijamy w środek ciasta drewniany patyczek – po wyjęciu powinien być suchy.

krok 4

Ciasto studzimy przez 30 minut w uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy je na blat i pozwalamy mu odpocząć przez minimum godzinę.

krok 5

W tym czasie przygotowujemy krem. W misie miksera ucieramy masło i cukier puder. Kiedy krem jest puszysty, dodajemy serek twarogowy Almette o smaku śmietankowym i wlewamy sok z cytryny. Miksujemy, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Krem wstawiamy do lodówki na 30 minut.

krok 6

Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy kremem cytrynowym. Wierzch możemy udekorować skórką z cytryny lub prażonymi płatkami migdałowymi i orzechami.

TIP

Jeśli chcemy podać ciasto marchewkowe w formie tortu, blaty nasączamy dodatkowo sokiem wyciśniętym z jednej dużej pomarańczy. Dzięki temu tort będzie bardziej wilgotny i aromatyczny.

Logo firmy Almette

 

Przepis powstał we współpracy z ALMETTE.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk