Kukbuk
Kukbuk
Najlepsze wypieki z malinami – ciasto francuskie z kremem i malinami (fot. Maciek Niemojewski)

Ciasto francuskie z kremem i malinami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Ciasto:
ciasto francuskie
1 opakowanie
jajko "zerówka"
2 sztuki
serek kanapkowy naturalny
200 g
migdały w płatkach
50 g
ekstrakt waniliowy lub pasta waniliowa
1 łyżeczka
cukier puder
50 g
maliny
100-150 g
Do dekoracji:
prażone migdały w płatkach
według uznania
ulubione letnie owoce sezonowe
100 g

Przepis i przygotowanie: Julia Pilarska


Stylizacja: Marcin Lewandowski


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Płat ciasta francuskiego rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i czekamy, aż trochę się ogrzeje. Roztrzepujemy 1 jajko i smarujemy nim brzegi ciasta – 1½-2 centymetry od krawędzi. Składamy posmarowane brzegi, by utworzyć rant. Smarujemy jajkiem zawinięte brzegi, a środek ciasta nakłuwamy widelcem. Drugą formą do ciasta, fasolą lub specjalnymi obciążnikami ceramicznymi obciążamy środek ciasta. Pieczemy 20-30 minut w piekarnikurozgrzanymdo 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i po zdjęciu obciążenia odstawiamy na bok.  

krok 2

Przygotowujemy krem waniliowy. Serek kanapkowy, pokruszone migdały (zostawiamy2 łyżki), ekstrakt waniliowy, cukier puder i pozostałe jajko łączymyw misce, mieszając. Gotową masę wykładamy na ciasto, a następnie posypujemy resztą kruszonych migdałów. Na wierzch wykładamy maliny. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni – brzegi powinny być złote, a krem ścięty.Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.  

krok 3

Ciasto dekorujemy prażonymi migdałami i ulubionymi owocami sezonowymi.    

Więcej przepisów z malinami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk