Chrupiące ptysie z kremem waniliowym i musem truskawkowym
- Kruche ciasto:
- mąka pszenna
- 60 g
- kakao
- 20 g
- sól
- szczypta
- zimne masło
- 80 g
- drobny cukier trzcinowy
- 80 g
- Ciasto parzone:
- tłuste mleko
- 100 ml
- woda
- 100 ml
- masło
- 95 g
- biały cukier
- 10 g
- sól
- ⅓ łyżeczki
- mąka pszenna
- 140 g
- jajko „zerówka”
- 3 sztuki
- żółtko jajka „zerówka”
- opcjonalnie 1 sztuka
- Mus:
- truskawki świeże lub mrożone
- 300 g
- cukier
- 30 g
- żelatyna
- 5 g
- Krem:
- śmietanka 30%
- 400 ml
- mascarpone
- 600 g
- ekstrakt waniliowy
- 3 łyżeczki
- cukier puder
- 70 g
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Marcin Lewandowski
krok 1
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do małej miski przesiewamy mąkę pszenną, kakao i sól. Dodajemy zimne masło pokrojone w drobną kostkę i cukier trzcinowy. Szybko zagniatamy ciasto. Umieszczamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy na placek o grubości 4 milimetrów. Wkładamy do zamrażalnika, aby stwardniało.
krok 2
Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko i wodę, wrzucamy pokrojone masło, wsypujemy cukier i sól i zagotowujemy. Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, przesiewamy mąkę i energicznie mieszamy. Podgrzewamy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż ciasto zrobi się szkliste i będzie bez problemu odchodziło od ścianek garnka. Zdejmujemy z palnika i studzimy.
krok 3
Do zimnego ciasta wbijamy pojedynczo jajka i krótko miksujemy (tylko do połączenia się składników). Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy żółtko i ponownie miksujemy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
krok 4
Na papierze do pieczenia rysujemy okręgi o średnicy 5 centymetrów (w sporych odstępach). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Z rękawa wyciskamy ptysie, mieszczące się w narysowanych okręgach. Ze schłodzonego kruchego ciasta wykrawamy okręgi o takiej samej średnicy jak ptysie i nakładamy na uformowane ptysie. Lekko dociskamy. Ciastka wstawiamy do piekarnika, pieczemy. Po 13 minutach zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy jeszcze 17 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy – zostawiamy ptysie w środku na 15 minut, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy ciastka.
krok 5
Przygotowujemy mus. Do garnka z grubym dnem wrzucamy truskawki, wsypujemy cukier i żelatynę w proszku. Podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Przelewamy do misy blendera i miksujemy na mus. Studzimy.
krok 6
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, aż zacznie gęstnieć. Wtedy dodajemy zimne mascarpone, ekstrakt waniliowy i cukier puder i miksujemy, aż powstanie puszysty, gęsty krem. Przekładamy go do rękawa cukierniczego.
krok 7
Wystudzone ptysie rozkrawamy na pół. Wypełniamy je kremem waniliowym – pośrodku zostawiamy dziurę, do której wlewamy mus truskawkowy. Przykrywamy drugą częścią ciastka. Ptysie podajemy od razu po przygotowaniu. Możemy je również przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-2 dni, ale musimy pamiętać, że stracą chrupkość.
TIP
Niewykorzystane ptysie najlepiej zamrozić przed nadziewaniem. Po odmrożeniu można je przez chwilę podgrzewać w piekarniku, dzięki czemu znowu będą chrupiące i miękkie w środku.
Materiał powstał we współpracy z marką Siemens. Więcej podobnych przepisów znajdziesz w materiale: Kawowy pairing na zimę >>
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Kawowy pairing na zimę
Kawa i deser nawet w najmroźniejszą zimę potrafią przynieść pocieszenie. Sprawdźcie pomysły na to, jak w chłodny dzień dobrać domowe słodkości do ulubionego rodzaju aromatycznego naparu.
- Na mapie
Kawowe podróże: Włochy
Jeśli marzymy o podróży z kawą w tle, jednym z pierwszych krajów, o których pomyślimy, z pewnością będą Włochy. Czym się charakteryzuje włoska kultura picia kawy?
- Ludzie i inspiracje
Kawowe podróże: Australia
Australijczycy kochają kawę! Jeśli wziąć pod uwagę popularność tego napoju na całym świecie, nikogo nie powinno to dziwić. Zaskoczyć może natomiast to, jak do picia kawy podchodzą na co dzień.
- Ludzie i inspiracje
Kawowy pairing na zimę
Kawa i deser nawet w najmroźniejszą zimę potrafią przynieść pocieszenie. Sprawdźcie pomysły na to, jak w chłodny dzień dobrać domowe słodkości do ulubionego rodzaju aromatycznego naparu.
- Na mapie
Kawowe podróże: Włochy
Jeśli marzymy o podróży z kawą w tle, jednym z pierwszych krajów, o których pomyślimy, z pewnością będą Włochy. Czym się charakteryzuje włoska kultura picia kawy?
- Ludzie i inspiracje
Kawowe podróże: Australia
Australijczycy kochają kawę! Jeśli wziąć pod uwagę popularność tego napoju na całym świecie, nikogo nie powinno to dziwić. Zaskoczyć może natomiast to, jak do picia kawy podchodzą na co dzień.