Kukbuk
Kukbuk

Chrupiąca karkówka w domowym podpłomyku z serem dojrzewającym i warzywami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut + 1 godzina marynowania
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
4 porcje:
Karkówka:
karkówka w plastrach Dolina Dobra
1 opakowanie
ketchup
2 łyżki
musztarda diżońska
1 łyżka
suszony tymianek
1/4 łyżeczki
suszony majeranek
1/4 łyżeczki
ostra papryka
1/4 łyżeczki
sos sojowy jasny
2 łyżki
brązowy cukier
1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
Podpłomyk:
mąka pszenna
200 g
sól
pół łyżeczki
oliwa
2 łyżki
wrzątek
100 ml
Dodatkowo:
rzodkiewka
4 sztuki
kapusta
pół sztuki
pomidor malinowy
1 sztuka
dymka
pół pęczka
cytryna
1 sztuka
oliwa
2 łyżki
ser Bursztyn
50 g
sól i pieprz do smaku

Materiał powstał we współpracy z marką Dolina Dobra.


Przepis: Ewa Michalska


Stylizacja: Magdalena Kaniuk-Olszewska


Zdjęcie: Maciej Kaniuk

Krok 1

Karkówkę kroimy w cienkie słupki. Wszystkie składniki marynaty mieszamy, nacieramy nią mięso. Zostawiamy do zamarynowania na minimum 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy podpłomyki.

Krok 2

Mąkę mieszamy z solą i oliwą. Wlewamy wrzątek – stopniowo, może się okazać, że potrzeba go mniej, niż podano w przepisie. Mieszamy widelcem. Gdy mąka połączy się z wodą, zaczynamy wyrabiać masę ręcznie. Zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie wałkujemy na jak najcieńsze placki w rozmiarze średniej wielkości talerza. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni. Usmażone placki przykrywamy ściereczką.

Krok 3

Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Kapustę drobno szatkujemy. Pomidora pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Łączymy warzywa. Zieloną część dymki siekamy, cebulkę kroimy w piórka – dodajemy do surówki. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.

Krok 4

Zamarynowane mięso smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni. Na przygotowane wcześniej podpłomyki wykładamy warzywa i usmażone kawałki mięsa, posypujemy startym serem. Zawijamy w rulon i serwujemy natychmiast (tak przygotowany rulon możemy grillować, podpłomyk będzie dzięki temu bardziej chrupiący).

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk