Chłodnik z awokado i ogórków
- ogórek
- 600 g
- awokado
- 2 sztuki
- jogurt grecki
- 700 ml
- cytryna
- 2 sztuki
- przyprawa curry
- 1 łyżeczka
- miód
- 2 łyżki
- melon
- 1/2 sztuki
- olej z pestek winogron
- 1 łyżka
- świeże zioła
- 1 łyżka
- sól i pieprz
Przepis: Agata Wojda
Zdjęcia: dinnershow studio
Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka
krok 1
Zaczynamy od przygotowania ogórków do chłodnika i salsy. Ten do salsy dokładnie myjemy i obieramy grubo ze skóry. Siekamy ją w kwadratową kostkę. Z pozostałej części ogórka usuwamy wszystkie pestki. Resztę ogórków obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w małe kawałki.
krok 2
Obieramy awokado, wyjmujemy pestkę, lekko rozgniatamy owoc i miksujemy z ogórkiem. Dodajemy jogurt. Zależy nam na kremowej, jednolitej konsystencji. W trakcie miksowania dodajemy sok z jednej cytryny, zielone curry, jedną łyżkę miodu i doprawiamy solą. Szczelnie zakrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki.
krok 3
Przygotowujemy salsę. W taką samą kosteczkę jak skórkę z ogórka siekamy melona. Z oleju, jednej łyżki miodu, soli i soku z pozostałej cytryny ukręcamy sos. To z nim łączymy melona, ogórka i świeże zioła.
Wylewamy chłodnik do miseczek, dekorujemy go salsą – lub podajemy ją obok.
TIP
Dobrą metodą na sprawdzenie, czy awokado jest dojrzałe, jest podważanie szypułki – miąższ, który się pod nią kryje, powinien być żółtawy. Zielony oznacza awokado niedojrzałe, a brązowy – że już się spóźniliście.
przeczytaj
w przerwie
- Zdrowie i rozsądek
Co na upał? Fakty i mity
W sezonie letnim na wielu stronach poświęconych zdrowiu i żywieniu możemy znaleźć listy produktów, które mają nam pomóc radzić sobie z gorącem. Co mówi współczesna nauka? Czy rzeczywiście spożywanie określonych pokarmów i picie konkretnych płynów może nas ochłodzić?
- Zdrowie i rozsądek
Naturalne sposoby na alergię
Jeśli kichanie psuje wam radość z pięknej pogody, sprawdźcie nasze proste metody na złagodzenie alergii.
- Ludzie i inspiracje
Weźcie to na chłodno. 10 przepisów bez gotowania
Co jeść, kiedy doskwiera upał? Wypróbujcie przepisy na dania, które przyniosą ukojenie w gorące dni!
- Zdrowie i rozsądek
Co na upał? Fakty i mity
W sezonie letnim na wielu stronach poświęconych zdrowiu i żywieniu możemy znaleźć listy produktów, które mają nam pomóc radzić sobie z gorącem. Co mówi współczesna nauka? Czy rzeczywiście spożywanie określonych pokarmów i picie konkretnych płynów może nas ochłodzić?
- Zdrowie i rozsądek
Naturalne sposoby na alergię
Jeśli kichanie psuje wam radość z pięknej pogody, sprawdźcie nasze proste metody na złagodzenie alergii.
- Ludzie i inspiracje
Weźcie to na chłodno. 10 przepisów bez gotowania
Co jeść, kiedy doskwiera upał? Wypróbujcie przepisy na dania, które przyniosą ukojenie w gorące dni!