Kukbuk
Kukbuk
pomysł na niebanalny zielony chłodnik

Chłodnik z awokado i ogórków

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: fit
typ posiłku: obiad
ogórek
600 g
awokado
2 sztuki
jogurt grecki
700 ml
cytryna
2 sztuki
przyprawa curry
1 łyżeczka
miód
2 łyżki
melon
1/2 sztuki
olej z pestek winogron
1 łyżka
świeże zioła
1 łyżka
sól i pieprz

Przepis: Agata Wojda


Zdjęcia: dinnershow studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

krok 1

Zaczynamy od przygotowania ogórków do chłodnika i salsy. Ten do salsy dokładnie myjemy i obieramy grubo ze skóry. Siekamy ją w kwadratową kostkę. Z pozostałej części ogórka usuwamy wszystkie pestki. Resztę ogórków obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w małe kawałki.

krok 2

Obieramy awokado, wyjmujemy pestkę, lekko rozgniatamy owoc i miksujemy z ogórkiem. Dodajemy jogurt. Zależy nam na kremowej, jednolitej konsystencji. W trakcie miksowania dodajemy sok z jednej cytryny, zielone curry, jedną łyżkę miodu i doprawiamy solą. Szczelnie zakrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki.

krok 3

Przygotowujemy salsę. W taką samą kosteczkę jak skórkę z ogórka siekamy melona. Z oleju, jednej łyżki miodu, soli i soku z pozostałej cytryny ukręcamy sos. To z nim łączymy melona, ogórka i świeże zioła.

Wylewamy chłodnik do miseczek, dekorujemy go salsą – lub podajemy ją obok.

TIP

Dobrą metodą na sprawdzenie, czy awokado jest dojrzałe, jest podważanie szypułki – miąższ, który się pod nią kryje, powinien być żółtawy. Zielony oznacza awokado niedojrzałe, a brązowy – że już się spóźniliście.

przeczytaj

w przerwie

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk