Carpaccio z gęsi z sokiem rabarbarowym
- pierś gęsi
- 1/2 sztuki
- sok z rabarbaru
- 1 łyżka
- olej rzepakowy
- 1 łyżka
- sól wędzona
- do smaku
- pieprz
- do smaku
Przepisy i przygotowanie potraw: Tomasz Zielke
Zdjęcia: Kasia Stadejek
Stylizacja: Kaja Werbanowska, Marcin Lewandowski, Michał Niemojewski
krok 1
Pierś lekko zmrażamy, kroimy w cienkie plasterki przy użyciu krajalnicy lub ostrego noża. Rozkładamy mięso na zimnym talerzu, polewamy je sokiem z rabarbaru i olejem, doprawiamy solą i pieprzem.
TIP
Pierś możemy dodatkowo lekko rozbić, by była delikatniejsza.
Zobacz również:
- Ludzie i inspiracje
Rabarbar - przepisy na 21 smakołyków
Maczanie kwaśnych łodyg w cukrze to wersja minimum, a maximum? Sprawdźcie nasze propozycje na rabarbarową rozpustę. Rabarbar - przepisy z wykorzystaniem tych smakowitych łodyg nie raz was zaskoczą!
- Ludzie i inspiracje
21 sposobów na przyrządzenie szpinaku
Dla sceptyków, nieprzekonanych i tych, którym niestraszne kulinarne wyzwania – sprawdźcie najlepsze sposoby na przyrządzenie szpinaku.
- Ludzie i inspiracje
18 pomysłów na szparagi
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
- Ludzie i inspiracje
Rabarbar - przepisy na 21 smakołyków
Maczanie kwaśnych łodyg w cukrze to wersja minimum, a maximum? Sprawdźcie nasze propozycje na rabarbarową rozpustę. Rabarbar - przepisy z wykorzystaniem tych smakowitych łodyg nie raz was zaskoczą!
- Ludzie i inspiracje
21 sposobów na przyrządzenie szpinaku
Dla sceptyków, nieprzekonanych i tych, którym niestraszne kulinarne wyzwania – sprawdźcie najlepsze sposoby na przyrządzenie szpinaku.
- Ludzie i inspiracje
18 pomysłów na szparagi
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!