Kukbuk
Kukbuk

Cacio e pepe z makaronem spaghetti, fasolką szparagową i pancettą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
makaron spaghetti Barilla
300 g
zielona fasolka szparagowa
250 g
pancetta
100 g
masło
60 g
tarty ser pecorino
100 g
grubo mielony pieprz
do smaku
sól
do smaku

Zdjęcie i przepis: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem zachowujemy ¾ szklanki wody.

krok 2

Fasolkę gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie.

krok 3

Pancettę kroimy w drobną kostkę i smażymy. Następnie dodajemy ugotowaną fasolkę i pieprz. Smażymy ok. 2 minut. Dodajemy ½ szklanki wody z gotowania makaronu i masło. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając dodajemy ser. Zdejmujemy z ognia, mieszamy. Jeżeli sos jest za gęsty dodajemy więcej wody.

krok 4

Podajemy ze świeżo mielonym pieprzem.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk