Kukbuk
Kukbuk
„Kuchnia bezwzględna”, Joshua Weissman – bułeczki w karmelu (fot. Ralph Smith / materiały prasowe)

Bułeczki w karmelu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Tangzhong:
mąka pszenna (typ 500)
1½ łyżki (14 g)
mleko
1½ łyżki (25 ml)
filtrowana woda
1½ łyżki (25 ml)
Ciasto:
letnie mleko, podgrzane do ok. 37°C
½ szklanki (125 ml)
drożdże instant
2½ łyżeczki (9 g)
mąka pszenna (typ 500)
3 szklanki (450 g)
drobnoziarnista sól morska
¾ łyżeczki (2 g)
biały cukier
3 łyżki (38 g)
jajka o temperaturze pokojowej
2 duże sztuki
ciepła filtrowana woda
½ łyżki (40 ml)
miękkie niesolone masło
3½ łyżki (49 g)
Polewa:
niesolone masło
½ szklanki (112 g)
ciemny brązowy cukier
½ szklanki (108 g)
miód
3 łyżki (64 g)
prażone i pokruszone orzechy pekan
1¼ szklanki (140 g)

Przepis: Jashua Weissman


Zdjęcie: Ralph Smith

krok 1

Przygotuj tangzhong. W niewielkim rondelku wymieszaj rózgą kuchenną mąkę, mleko i wodę, aż dobrze się połączą. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Przełóż do niedużej miseczki i odstaw do wystygnięcia.

krok 2

Zacznij przygotowywać ciasto. W niewielkiej miseczce wymieszaj mleko i drożdże. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut. W tym czasie drożdże powinny się rozpuścić, a cała mieszanka lekko się spienić.

krok 3

W misie miksera planetarnego wymieszaj mąkę, sól i cukier. Zamontuj hak do wyrabiania ciasta drożdżowego. Zacznij miksować na niskich obrotach. Dodawaj po kolei mieszankę drożdży, tangzhong i jajka (po jednym). Miksuj na średnio niskich obrotach od 3 do 5 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeśli okaże się zbyt suche, dodaj 1 łyżeczkę (5 ml) wody – maksymalnie możesz tak dodać w sumie 2½ łyżki (40 ml), ale rób to stopniowo.

krok 4

Zwiększ obroty na średnie i zacznij dodawać masło, po 1 łyżce (14 g), czekając, aż każda porcja połączy się z ciastem przed dodaniem następnej. Gdy dodasz całe masło, miksuj całość jeszcze ok. 5 minut.

Wyjmij ciasto z misy i delikatnie uformuj z niego kulę.

krok 5

Natłuść lekko (na przykład tłuszczem w sprayu) misę średniej wielkości i włóż do niej ciasto. Przykryj folią spożywczą pokrytą cienką warstwą oleju i odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1 lub 2 godziny lub do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.

krok 6

Przygotuj polewę. Na małej patelni połącz masło, brązowy cukier i miód. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Zdejmij z ognia i odstaw.

Gdy ciasto podwoi objętość, uderz w nie pięścią, żeby je odpowietrzyć, i przełóż na lekko omączony blat. Przykryj wilgotną ściereczką i zostaw na 10 minut.

krok 7

Po tym czasie posyp ciasto i blat dookoła niewielką ilością mąki. Rozwałkuj na kwadrat o boku 51 cm, gruby na ok. 0,5 cm.

Przygotuj nadzienie. Posmaruj ciasto roztopionym masłem. W niewielkiej misce wymieszaj brązowy cukier, cynamon, ziele angielskie i świeżo startą gałkę muszkatołową. Tą mieszanką posyp równomiernie całą powierzchnię ciasta, zostawiając czyste jedynie pasy po bokach, szerokie na ok. 0,5 cm.

krok 8

Zwiń ciasto w ścisły wałek, sklejając je na koniec delikatnie, tak żeby się nie rozwinęło. Odetnij końcówki o grubości ok. 1 cm, a następnie potnij wałek na równe 9 plastrów o grubości ok. 5 cm.

Natłuść kwadratową formę do pieczenia o boku 23 cm. Wysmaruj dno formy polewą i posyp orzechami pekan. Poukładaj plastry ciasta w równych rzędach i odstaw do ponownego wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 45–60 minut lub do momentu, gdy podwoją swoją objętość. Tuż przed końcem wyrastania rozgrzej piekarnik do 180°C.

krok 9

Piecz od 30 do 35 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie przyrumienione. Odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na 5–7 minut. Ostrożnie oderwij bułeczki od formy i przełóż odwrócone dołem do góry na talerz lub deskę. Podawaj, gdy będą jeszcze ciepłe.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia bezwzględna" Joshuy Weissemana.

Więcej przepisów Joshuy Waissmana z książki "Kuchnia bezwzględna":

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk