Kukbuk
Kukbuk
Bułeczki cynamonowe z makiem i lukrem pomarańczowym (fot. Maciek Niemojewski)

Bułeczki cynamonowe z makiem i lukrem pomarańczowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 3 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto:
mąka pszenna tortowa
500 g + do podsypania
cukier trzcinowy
70 g
drożdże instant
8 g
sól
½ łyżeczki
mleko w temperaturze pokojowej
¾ szklanki
jajko „zerówka”
2 sztuki
masło
70 g
nadzienie:
masło
100 g
cukier trzcinowy
3 łyżki
masa makowa
200 g
cynamon
20 g
lukier:
cukier puder
1 szklanka
pomarańcza
1 sztuka

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska, Piotr Swoboda / Farma Bii


Stylizajca: Magdalena Olszewska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

W misie miksera umieszczamy wszystkie suche składniki ciasta. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mleko oraz jajka. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy jeszcze 2 minuty. Formujemy kulę i wkładamy ją do miski. Zostawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę – ciasto powinno podwoić objętość.

krok 2

Przygotowujemy nadzienie: rozpuszczamy w rondelku masło, lekko studzimy. Dodajemy cukier, masę makową i cynamon. Mieszamy. 

krok 3

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką. Rozciągamy lub rozwałkowujemy na kształt prostokąta i rozsmarowujemy na nim równomiernie nadzienie. Zwijamy w ciasny rulon. Ostrym nożem kroimy na 10 plastrów, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy o odstępach, bo ciasto będzie rosło. Zostawiamy na 30 minut.

krok 4

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy bułeczki przez 20 minut. Wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do ostudzenia. 

krok 5

Cukier puder mieszamy ze skórką startą z pomarańczy. Wyciskamy sok z pomarańczy i podgrzewamy. Dodajemy do cukru, po łyżce, aż uzyskamy gęsty lukier, którym polewamy bułeczki. 

Logo hotelu butikowego Farma Bii (fot. materiały prasowe)

 

Materiał powstał we współpracy z Farmą Bii.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk