Kukbuk
Kukbuk
Orientalna, wiosenna zupa z botwiny i mleczka kokosowego (fot. Maciek Niemojewski)

Botwina w stylu orientalnym – zupa na mleczku kokosowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
botwina
1 pęczek
marchewka
1 sztuka
ziemniaki
3 sztuki
szalotka
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
imbir
1-centymetrowy kawałek
masło
2 łyżki
chili w płatkach
1/2 łyżeczki
kumin
1/2 łyżeczki
kolendra mielona
1/2 łyżeczki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
bulion warzywny
400 ml
mleczko kokosowe
400 ml
sok z cytryny
3 łyżki
Do podania:
listki świeżej kolendry
garść

Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Botwinę i marchewkę myjemy, a następnie obieramy i kroimy w kosteczkę. Łodygi i liście botwinki tniemy w małe kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szalotkę, czosnek i imbir obieramy. Cebulkę kroimy w piórka, a czosnek i imbir w cienkie plasterki.

krok 2

W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Wrzucamy szalotkę, po chwili dodajemy czosnek i imbir. Smażymy chwilę, po czym do garnka dokładamy botwinę, marchew i ziemniaki. Wsypujemy chili, kumin, kolendrę, sól i pieprz. Mieszamy i smażymy około 10 minut.

Po tym czasie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodajemy mleczko kokosowe i sok z cytryny. Zupę gotujemy jeszcze 5 minut, aż warzywa będą miękkie, a wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączą. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

krok 3

Zupę nalewamy na talerze i posypujemy listkami świeżej kolendry.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk